Mikä ihmeen rovastikunta?

Seurakunta ja kirkko ja rovastikin ovat jokaiselle tuttuja sanoja, mutta mikä onkaan rovastikunta?  Lyhyesti kerrottuna rovastikunta on seurakuntien yhteistyöalue.  Kalajoen rovastikunnan muodostavat Pyhä- ja Kalajokilaakson kaksitoista itsenäistä seurakuntaa, joihin kuuluvat myös Ylivieskan kappeliseurakunta Merijärvi sekä Kalajoen kappelit Rautio ja Himanka.  Tällä alueella on kirkon jäseniä n. 70 000.  Alueen kuntien asukkaista Kalajoen rovastikunnan alueella kuuluu kirkkoon yli 80 %.

Seurakunnan tärkein kokoontuminen on yhteinen jumalanpalvelus, jonka lisäksi kukin seurakunta järjestää omalla alueellaan monenlaista toimintaa kirkollisista toimituksista retkiin ja leireihin saakka.  Kaikkea ei ole kuitenkaan mahdollista eikä järkevääkään järjestää yksin.  Sen vuoksi rovastikunnan seurakunnat ovat palkanneet yhteisiä työntekijöitä, jotka auttavat parisuhteen kiemuroissa, kohtaavat ihmisiä sairaaloissa ja auttavat syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.  Yhteistyö pelaa myös seurakuntien työntekijöiden kesken: ideoita vaihdetaan ja järjestetään vaikkapa yhteisiä leirejä päihdekuntoutujille tai mietitään yhteisiä tapahtumia alueen nuorille.

Rovastikunnan johdossa on erityinen luottamusmies, lääninrovasti, jonka tehtävä on edistää seurakuntien yhteistyötä alueella ja toimia linkkinä hiippakunnan piispaan päin.

Omassa rovastikunnassamme yhteistyö on siis vilkasta, sanoisinpa poikkeuksellisen vilkasta, sillä tiettävästi nämä sivut ovat koko maan ensimmäiset rovastikunnan nettisivut.  Toivottavasti löydät etsimäsi.  Ja jos et löydä, ota yhteyttä oman seurakuntasi tuttuihin työntekijöihin.

Kari Tiirola, lääninrovasti

 

Lääninrovasti Kari Tiirola
Lääninrovasti Kari Tiirola

Kalajoen rovastikunnan nykyinen lääninrovasti on Haapajärven kirkkoherra Kari Tiirola, joka on hoitanut virkaa vuodesta 2012.  Tuomiokapituli on nimittänyt hänet myös jatkokaudeksi 2022-2025. 

Kari Tiirola on syntyisin rovastikunnan alueelta Pyhäjoelta ja hän pääsi ylioppilaaksi Haapaveden Yhteislukiosta vuonna 1982.  Teologian maisteriksi hän valmistui Helsingin yliopistosta 1987 ja vihittiin papiksi Oulun tuomiokirkossa lokakuussa samana syksynä.  Marraskuun alusta hän aloitti Haapajärven seurakunnan kolmantena pappina ylimääräisen apulaisen virassa.  Vuodesta 1997 lähtien hän toimi kappalaisena samassa seurakunnassa, kunnes hänet valittiin Haapajärven kirkkoherraksi vuonnan 1999.

Tiirola on hoitanut jumalanpalvelus- ja ympäristöasioista vastaavan hiippakuntasihteerin Oulun tuomikapitulissa sekä toiminut tuomiokapitulin pappisasessorina kuusi vuotta.  Hän on suorittanut työnohjaajan koulutuksen sekä kirkon konsulttivalmennuksen.  

Kari Tiirola on toiminut myös monissa hiippakunnallisissa ja kokonaiskirkollisissa tehtävissä mm. kirkkohallituksen eri työryhmissä sekä Jaetut eväät -jumalanpalveluspäivien päätoimikunnan jäsenenä Jyväskylän, Oulun ja Kuopion päivien valmisteluissa.  Tiirola on yksi kirkkomme virallisista edustajista Suomen ekumeenisen neuvoston vuosikokouksissa.  Lisäksi hän on kirkon jumalanpalvelusneuvottelukunnan jäsen.